
12.3.08
Plot
Titel
a. Naar wat verwijst de titel van de film volgens jou?
b. Zoek de betekenis van de titel op internet.
Thema 1: geschiedenis
1) verandering in de tijd
2) een spel van tegengestelde krachten
3) meer dan feiten alleen
Opdracht: discussie
a. Geef je mening over de bovenstaande stellingen. Argumenteer en geef voorbeelden.
Thema 2: blank & zwart : Civil Rights Movements
Opdracht:
a. Lees de onderstaande informatie over deze beweging en bekijk het filmpje van
You Tube.
b. Wie was Rosa Parker?
c. Welke rol speelde Martin Luther King in deze beweging?
_______________
Thema 2: blank & zwart: Board of education
Opdracht
a. Waarom kon Linda Brown niet naar de school die ze verkoos?
b. Wat deed haar vader hieraan?
c. Hoe liep deze zaak af? Zoek (eventueel) bijkomende informatie via het Internet.
Thema 2: blank & zwart: Dan vs. Frank
Opdracht
a. Wat gebeurt er hierna?
b. Wat zegt Frank over de relatie tussen huidskleur en onderwijs? (Tip: A1)
c. Zag je in de film nog andere voorbeelden van spanningen tussen blank en zwart?
Thema 3: Relatie leerkracht-leerling
Opdracht: online debat
a. Lees de citaten en bekijk het filmpje.
b. Wat vind je van de relatie tussen Dan en Drey? Hoe ver mag een relatie tussen een leerkracht en een leerling gaan? Klik hieronder op 'reacties' en geef je eigen mening.
Citaten:
Frank tegen Drey: 'Is de relatie tussen jou en je leerkracht niet ongepast?'
Dan: 'De leerlingen houden me gefocust.'
Dan: 'Wij houden de leerlingen gezond.'
Dan tegen Drey: 'Ik ben je leerkracht, niet je vriend.'
Thema 4: Drugs
Opdracht
a. Welke personages komen in de film met drugs in aanraking?
b. Hoe beïnvloedt dat hun leven?
c. Wat is hun houding tegenover drugs?
d. Welke andere vormen van verslaving komen in de film aan bod?
e. Wat zou je doen als je je leerkracht onder invloed van drugs op het toilet zou terugvinden?
Interessante links
http://www.drugsinfo.nl/
http://www.druglijn.be/
http://www.hoeveelistveel.be/
Thema 5: Dialectiek
De term dialectiek heeft een lange geschiedenis in de traditie van het westerse denken en verwijst globaal genomen naar twee dingen:
- Een redeneervorm die via tegenstellingen naar de waarheid probeert te zoeken.
- De opvatting dat de wereld verandert en zich ontwikkelt door tegenstellingen. -> Dit idee maakt deel uit van de metafysica (de filosofie van het zijn).
Het woord dialectiek gaat terug op het Griekse dialegomai, wat ‘converseren’, ‘dialoog’ of ‘dialect’ (de taal van het volk) kan betekenen. Door Aristoteles heeft het begrip dialectiek vaste vorm gekregen. Hij beschouwt het als de tegenhanger van de retorica (de kunst van het overtuigen van anderen). Voor de Griekse filosoof heeft dialectiek te maken met het integer zoeken naar waarheden. Een dialectische redenering bereik je volgens Aristoteles door vanuit algemeen aanvaarde stellingen een andere bewering tegen te spreken.
De dialectiek is ook een belangrijk onderdeel in de werken van de negentiende-eeuwse filosofen Hegel en Marx. Voor hen is dialectiek een term die gebruikt wordt voor het denken vanuit twee polen (these en de antithese). De tegenstelling tussen these en antithese wordt in hun redenering opgeheven door de synthese. Deze triade (these-antithese-synthese) is door de Duitse filosoof Fichte voor het eerst zo onder woorden gebracht en wordt door de Marxisten aangenomen als een handige en bondige samenvatting van Hegel.
(Bron: http://www.wikipedia.org/)
b. In de film legt Dan het begrip dialectiek uit aan de hand van een metafoor.
c. Een van de tegengestelde krachten in de film is de verhouding tussen blank en
Personages: de anti-held
Theorie:
Een antiheld is een personage in een roman, film of toneelstuk dat de heldenrol vervult of probeert te vervullen, maar waarbij de typische kenmerken van de held ontbreken. De klassieke held, is mentaal sterk, eerbiedwaardig of machtig. De anti-held is daarentegen onbetekenend, passief, nederig of zelfs onnozel. Terwijl de klassieke held onze bewondering moet opwekken, wekt de anti-held vooral medelijden of hooguit begrip op. Hij kan wel dikwijls rekenen op de sympathie van de omstanders en van de lezers of kijkers.
Bekende voorbeelden uit de literatuur zijn Reinaert De Vos en Don Quichote. Enkele voorbeelden van antihelden in stripverhalen zijn Guust Flater, Kiekeboe, Lambik uit Suske en Wiske en Jon uit Garfield.
Opdracht:
a. Wie vervult de rol van anti-held in Half Nelson? Leg uit.
b. Geef zelf nog enkele voorbeelden van anti-helden.
Personages: beeldvorming
a. Is de karakterisering van de personages in de film genderdoorbrekend of bevestigt ze eerder het tradiotionele rollenpatroon? Bespreek de karakterisering van Drey en haar moeder.
b. Hoe worden de verschillende bevolkingsgroepen in beeld gebracht? Is de beeldvorming stereotiep of worden de clichés vermeden?
Intertekstualiteit
Met intertekstualiteit wordt bedoeld dat elke tekst verwijst naar andere teksten. Elke tekst is bewust of onbewust beïnvloed door andere teksten.
In dit verband wordt ook vaak gezegd dat teksten meerstemmig zijn: in een tekst weerklinken altijd verschillende stemmen, echo's van andere teksten. Die ‘stemmen’ komen onder meer tot uiting in de gebruikte clichés, stereotypen, het jargon en de citaten. In deze ruime betekenis is intertekstualiteit soms een middel om commentaar te leveren op bestaande teksten.
Intertekstualiteit, zowel in de ruime als de beperkte betekenis, vindt men in alle literatuur en ook in films. Een voorbeeld hiervan is de Arturroman. In deze roman komen steeds dezelfde personages, thema's, motieven en situaties voor. Iedere roman verwijst zo naar een aantal oudere romans en naar de genreconventies.
Opdracht:
a. Vergelijk Half Nelson met andere gelijkaardige films zoals Paradise Lost en Coach Carter. Wat zijn de verschillen? Wat zijn de gelijkenissen?
b. Komen er clichés voor in Half Nelson of worden er clichés doorbroken?
Het einde
a. Wat vind je van het einde van de film?
(is het een positief, negatief, ... einde?)
b. Creatieve schrijfopdracht:
Verzin zelf hoe het verhaal verder zou kunnen gaan.
Soundtrack

De Hip-hop-band Rhymefest schreef het titelnummer van de soundtrack van deze film.
Opdracht
a. Neem eens een kijkje op de Myspacepagina van Rhymefest. >> KLIK HIER<< Denk je dat er een speciale reden is waarom men bij deze film voor hip-hopmuziek koos?
b. Luister en kijk hieronder naar de soundtrack Wanted.
Waarover heeft de zanger van Rhymefest het in dit nummer?
c. Een ander nummer uit de soundtrack heet 'Shampoo Suicide'. Hieronder vinden jullie een fragment uit de lyrics van dat nummer.
- Waarover gaat dit nummer, denk je?
- Waarvoor staat 'shampoo'?
- Bij welke passage uit de film past dit nummer volgens jou?
- Klik hier om te weten te komen in welke scene men dit nummer heeft gebruikt.
Beoordeling
Opdracht:
a. Lees de onderstaande recensies aandachtig. Waarmee ben je het eens en waarmee niet? Waarom?
b. Geef je mening over de film en stem op de poll.
Recensie 1
Dan is zo'n alleenstaande dertiger, die in een net-niet-studentenappartementje woont met zijn kat als metgezel. Makkelijk voor te stellen in een tijd waarin het aantal alleenstaanden in de grote steden elk jaar toeneemt. De rollen zoals onze ouders ons dat voordeden bieden vrijwel geen houvast meer: Dan hoeft geen grote auto of een alleenstaand huis, hij hoeft ook geen vaste partner. Of toch wel? Als al die oude zekerheden in twijfel worden getrokken, wat blijft er dan nog over?
De wereld willen veranderen, "het moet anders", maar geen idee hebben waar je moet beginnen. Dan is in de war, hij weet het allemaal niet meer. Toch lijkt hij in zijn lessen zeker te zijn van zijn zaak. Daar doet hij het goed, maar privé steekt hij zijn kop in het zand en duwt iedereen weg. Gelukkig laat niet iedereen zich zomaar wegduwen. Zo komen we bij het tweede belangrijke personage: Drey.
Haar verhaal is, onder andere: wat gebeurt er met je wanneer je ontdekt dat je favoriete docent verslaafd is aan crack? Ze blijft er redelijk nuchter onder. Ze is volwassen voor haar leeftijd. Bovendien blijft ze onder de indruk van haar verslaafde, maar aardige docent. En het klikt gewoon tussen hen, mooi om te zien, geloofwaardig neergezet, zonder poeha, beetje zoals in ‘Lost in Translation' (Sofia Coppola, 2003).
De plot krijgt meerdere lagen doordat de inhoud van de geschiedenislessen illustratief wordt voor de ontwikkeling van het verhaal. Vier lagen: de les, de realiteit waarover die verhaalt (het ontstaan van de Civil Rights Movement) en de maatschappelijke realiteit waarin de karakters elkaar ontmoeten en hun eigen persoonlijke ontwikkelingen. Historische ijkpunten in de les vormen ijkpunten in het verhaal, alsof er telkens een nieuw hoofdstuk wordt aangekondigd. Mooie beelden: parallelscènes met Dan's omgeving en die van Drey, de ‘witte' wereld en de ‘zwarte' wereld, die natuurlijk in wezen niets verschillen.
Dit alles wordt ondersteund met prachtige ingetogen muziek van ‘Broken Social-Scene', minimaal ingezet, maximaal benut. Overtuigende acteerprestaties van Ryan Gosling en de jonge Shareeka Epps maken de film een indringend en intiem portret van twee verbonden zielen in een kille omgeving, die een belangrijke les leren (vooral Dan): je eigen ellende is ook je eigen keuze. Goed doordacht en toch subtiel script van Ryan Flick en partner Anna Boden. Hoewel het einde helder is, laat de film veel vragen open. En dat is prettig, want het onderwerp en de context zijn belangrijk en interessant genoeg om nog lang over na te praten en de film wellicht nog een tweede en derde keer te gaan zien.
Arjen Dijkstra
(bron: www.Movie2movie.nl)
Recensie 2
Een jonge blanke leraar weet in een grote Amerikaanse stad een stel zwarte pubers, en één in het bijzonder, te inspireren met aparte leermethodes. Klinkt als de zoveelste Dangerous Minds- of Dead Poets Society-kloon nietwaar? Half Nelson is allesbehalve dat, dus laat dat cynisme maar achter bij de ingang van de bioscoopzaal, want dat is onnodige ballast bij deze film. Deze docent, Dan Dunne, inspireert zijn leerlingen dan wel in het klaslokaal, daarbuiten is hij meer bezig met zijn zware crackverslaving en een op voorhand dubieuze vriendschap met een dertienjarige leerlinge. Dat zou voer voor makkelijk melodrama kunnen zijn, maar Half Nelson is juist een rustige, contemplatieve film.
Regisseur Fleck en Anna Boden (die samen met Fleck het script schreef) zijn niet geïnteresseerd in het onhandig aan de man brengen van sociaal-maatschappelijke problemen of een Hollywoodachtig drugsdrama vol opwinding, ruzies, afkickscènes en kleurige hallucinaties, al dan niet opgedirkt met wat CGI. Conversaties en confrontaties zitten net als in het echt niet vol met oneliners en worden nooit geforceerd of filmisch; woorden komen er vaak moeilijk uit, zijn ongepolijst en komen daardoor soms realistisch hard aan. Deze subtiele aanpak van de drugsverslaving van de hoofdpersoon wordt mogelijk gemaakt door de fenomenale acteerprestatie van Ryan Gosling.
Goslings rustige hypersubtiliteit maakte afgelopen voorjaar bij de Oscars natuurlijk geen kans tegen het acteergeweld van Forest Whitaker, maar Gosling geeft in Half Nelson toch wel degelijk een masterclass in acteren. Hij geeft de innerlijke onrust van zijn personage niet weer met woeste monologen waarbij het schuim bij wijze van spreken op de lippen staat, of met clichématig door drugs beïnvloed gebrabbel, maar met kleine oogbewegingen, het nauwelijks ophalen van zijn schouders en halve, bitterzoete glimlachjes, zenuwachtige flakkeringen van angst en zelfwalging. Sommigen noemen hem al de nieuwe Marlon Brando.
Even naturalistisch is de debuterende Shareeka Epps die de dertienjarige Drey speelt, een vroegwijze en melancholieke mix van tieneronschuld en stedelijke gehardheid. Zij betrapt op een avond na een basketbalwedstrijd (de 25-jarige Dunne is ook coach van het meisjesteam) haar leraar met een crackpijp terwijl hij zich nauwelijks kan bewegen of goed kan reageren. Er ontstaat een aparte vriendschap tussen de twee. Zij houdt haar ontdekking voor zich en hij rijdt haar naar huis als haar afwezige vader weer eens niets van zich laat horen. Hierdoor merkt Dunne dat drugsdealer Frank een kennis van haar familie is die op verfijnde wijze Drey probeert te rekruteren voor zijn zaakjes. Dat Dunne haar van deze man wil redden is in feite hypocriet, want zijn vriendschap met Drey is eigenlijk net zo gevaarlijk en ingewikkeld voor haar.
De dialectiek waar Dunne het in de klas voortdurend over heeft is thematisch verbonden aan zijn eigen leven en dat van Drey, maar niet op een opdringerige of eenduidige manier die geen ruimte voor andere interpretaties over laat. Half Nelson is niet rond en biedt bovendien geen oplossingen voor de problemen die worden gepresenteerd. Waarachtigere Amerikaanse cinema is er nauwelijks.
(Bron: www.filmtotaal.nl)